Reminiscentie

Reminiscentie

Onze activiteiten zijn gebaseerd op reminiscentie: het bewust ophalen van herinneringen om daarmee ouderen in zorginstellingen beter te laten functioneren en plezier te bezorgen.

Ouderen in zorginstellingen voelen zich vaak eenzaam en depressief. Samen herinneringen ophalen kan bijdragen aan het verbeteren van hun situatie.  Het stimuleert de bewoners om verhalen over hun leven te vertellen. Daardoor worden ze zich weer bewust van wie ze zijn, hun ervaringen en hun prestaties. Het doet een beroep op wat ze wel nog weten en kunnen en op hun identiteit. Dit kan heel goed zijn voor het zelfvertrouwen en de eigenwaarde. Daarnaast kan het hele prettige emoties en een fijn prettig gevoel oproepen.
De oriëntatie in het verleden kan ook houvast geven in het heden. Het is een heel goede manier voor zorgverleners om de betrokkene beter te leren kennen en om er achter te komen welke momenten belangrijk voor iemand zijn geweest, wat iemand prettig vond om te doen, welke dingen prettig zijn en welke pijnlijk.

Reminiscentie in groepen heeft als voordeel dat bewoners elkaar kunnen aanvullen, vragen stellen op elkaar reageren en elkaars herinnering versterken.  Het werkt voor mensen met dementie, maar ook voor bewoners met een somatische – of andere hersenaandoening.

Voor verdere informatie zijn artikelen en video’s van Anneke van der Plaats aan te bevelen:

Dementie en muziek

Achtergrond

Aan de hand van een aantal video’s hieronder wat informatie over ouder worden en dementie.

Zelfstandig wonen

De serviceflat

Het verzorgingshuis