Aanbod

Feest van Herkenning en Muziek in jouw zorginstelling

Wil je dat we  langskomen om jouw bewoners een fijne ervaring te bezorgen? Dat kan!

Je kunt kiezen tussen voorwerpen van vroeger (themaboxen) of muziek maken en bekende liedjes zingen.
Wil je eerst nog weten hoe een bijeenkomst verloopt? Kijk dan hier verder:

Onze uitgangspunten

Voor een goed verloop van een bijeenkomst hanteren we de volgende uitgangspunten

  • Doelgroep vormen ouderen in zorginstellingen of deelnemers aan de dagbesteding  
  • Plaats van de bijeenkomst: liefst in een ruimte waar de bewoners zich vertrouwd voelen
  • Maximale aantal is 10-12 deelnemers om persoonlijke aandacht te kunnen geven. Een  bijeenkomst is het meest effectief bij 8-10 personen.
  • De aanwezigheid van een welzijnsmedewerker en/of vrijwilliger die de groep goed kent, is vereist. We kunnen niet handelen als er iets met de bewoners gebeurt.
  • Kosten zijn € 45 per bijeenkomst van een uur

Wat moet je doen?

Je kunt direct online een bijeenkomst aanvragen. Het wijst verder zichzelf:

  1. In het formulier vul je de gevraagde gegevens in.
  2. Als je voor een themabox gaat, kun je aangeven welk thema je wil kiezen. 
  3. Voor een muziekbijeenkomst hoef je geen verdere keuze te maken
  4. De vrijwilligers nemen kort voor de geplande bijeenkomst contact met je op om te checken of alles door kan gaan en vragen waar, en bij wie ze zich moeten melden
  5. We sturen facturen achteraf, verdeeld over vier periodes per jaar.
  6. Heb je nog vragen? Vul dan een contactformulier in op onze website.

Elke regio heeft zijn eigen thema’s met betrekking tot voorwerpen van vroeger. Een overzicht daarvan vind je hieronder.

Uurtje zingen cadeau doen?

Het is ook voor particulieren mogelijk om een dierbare een uurtje zingen cadeau te doen. Omdat het een proef is, kan dat nu nog alleen bij locaties van Ter Weel of op Rijckholt.

Kijk verder op de betreffende pagina.

Themakoffers beschikbaar voor Zeeland

Hieronder vind je  een overzicht van de beschikbare themaboxen per regio, met een korte beschrijving van alle thema’s. Ze zijn niet allemaal in elke regio beschikbaar. In het formulier voor Direct Aanvragen is de keuzelijst afgestemd op de regio waarbinnen de locatie valt.

1. Schooltijd:
Deze koffer is altijd een succes. Ieder ging naar school en ieder herinnert zich vaak zijn juf nog uit de 1e klas!
We kunnen er meer dan één bijeenkomst mee vullen.
We leerden lezen met het leesplankje, schrijven met een griffel op een leitje en het gebruik van een sponsdoosje.
Met een ‘regel’ maakte je lijntjes op het leitje. Zodra je goed tussen de regels kon schrijven, kreeg je een kroontjespen en inkt in je potje. Kunt u het nog? U mag het allemaal nog eens proberen!
Schrijven met een griffel of met een kroontjespen en het gebruik van een vloeiblad en inktlap, samen nog eens een tafel opzeggen en de vooral Nuttige Handwerklessen met het haken van pannenlappen, breien van sokken, de smoklap en de verstellap. Welke spelletjes werden er op het schoolplein gespeeld? En welke kringspelliedjes kent u nog?
Er valt heel wat te vertellen over ieders schooltijd.

2. ‘De Winkel van Sinkel’:

‘De Winkel van Sinkel, waar alles te koop is…’ Hoeden en petten en damescorsetten …
Vroeger wemelde het in ieder dorp van de winkeltjes… Altijd een succesvol gesprek! Als er een tafeltje is, wordt er een klein winkeltje ingericht met wasmiddelen, scheergerei, poetsmiddelen, koekjes van Verkade en flikjes van Droste. De koopwaar werd vroeger ook aangeboden langs de deur door de leurder in leurdersbakjes, de zgn. marskramer, venter of bakjesman.

3. De Huishouding:
Een pluche kleed met ‘rookgerei’, theepot in de theemuts en kopjes zetten meteen de sfeer neer.
Vader leest de krant en rookt een sigaar, moeder stopt en breit ook kousen, verstelt wat kapot is gegaan, strijkt voor de televisie en voor dat de kinderen naar bed gaan, wordt er nog een spelletje gespeeld, voorgelezen en een avondgebedje gebeden of gezongen …

De jaren ’50 waren de jaren van hoelahoepen, vetkuiven, petticoats en rock-‘n-roll. De tijd van gezellig samen bij de kolenkachel luisteren naar de radio, ‘de Bonte dinsdag avondtrein’ (AVRO) o.a. met Snip en Snap, ‘Negen heit de klok’ (KRO) hoorspelen bv. ‘familie Doorsnee’ en voor de kinderen Paulus de boskabouter met Koekeloere … En later kwam de televisie: met z’n allen op woensdag middag kijken bij de buren, als je er thuis geen had naar Pipo de Clown. Pinda’s pellen op een krant, geschild fruit eten rond de haard en spelletjes doen. Het was een knusse tijd, maar ook een spannende en dynamische tijd waarin veel veranderingen werden ingezet.

4. In de keuken:

Veel keukengerei zit opgeborgen in een weckketel. Een tafelzeil ligt op tafel: daarop wordt een hele keukenuitzet uitgestald. Er zitten keukenkruiden in, koffiebonen die gemalen kunnen worden, verse ui en snijbonen, die de deelnemers zelf door een molen kunnen halen. Er komt een broodblik en taartvormpjes tevoorschijn en op het petroleumstel kan soep gekookt worden. Als speciaal streekgerecht in het west Z.Vl. de paptaarten, in oost Z.Vl. de kermisvlaaien.
Er werden bedrukte schorten gedragen, want op bloemetjesstof zag je de vlekken niet zo snel.

Hoe dat vroeger ging in de keuken, zonder elektriciteit en zonder gas, zonder koelkast. De groenten en ook vlees werd in grote potten in pekel gelegd of geweckt in weckpotten. De grote kelder werd gebruikt als koelruimte en een kaars of olielamp werden gebruikt als verlichting. Koken duurde lang op een petroleumstel. Er stond altijd water op de kachel.

5. Grote Schoonmaak en Wasdag:
De vrijwilligers hebben hun (jas)schorten aangetrokken, een doek over het haar gedaan en de schoonmaak kan beginnen: alle spinnen worden weggehaald met de ragebol, de matten geklopt, de meubels geboend en de gordijnen gewassen. Voor de was werd de wasklok, de stamper, de wastang en vooral Sunlightzeep gebruikt … Deze twee onderwerpen zijn in één wasmand opgeborgen.
Als het kan wordt de nadruk gelegd op de interactie en de prikkel de bewoners door ze vragen te stellen. 

6. Boerenlevenkoffer – Vlas en Landbouw:
‘Van zaaien tot spinnen’ is opgeborgen in een leembus, daarnaast krijgt het boerenleven de aandacht.
Het werk op de boerderij gaat voornamelijk over het werk op het land, in de schuur en rond de boerderij door de mannen. Het werk in het huis en in de moestuin werd vooral door de vrouwen gedaan.
Na de oorlog heeft de mechanisatie haar intrede gedaan: boeren kregen tractors en andere landbouwmachines en de melk werd opgehaald! Het leven van de vrouwen speelde zich vooral af in huis en op het gedeelte van het erf en achter de boerderij: melken, vetmesten van kippen en van het varken. De slager kwam in het najaar aan huis om het vetgemeste varken te slachten.
Dat was een drukte van jewelste! Het vlees werd uitgebeend, gesneden in porties, worsten en bloedworst gemaakt, gehakt gedraaid en van de kop werd groost (kop of zure zult?) gedraaid. Het goede vlees werd gepekeld en bewaard in een daarvoor speciaal gemetselde bak onder de keldertrap of ingelegd in Keulse potten. Er werd ook vlees geweckt.
Zo was er heel de winter vlees bij de maaltijd.

7. Religiekoffer:
– Rijke Roomse Leven
waaronder ook de Mariamaand (in mei en in oktober):
Samen bidden van gebeden, zoals die vroeger gekend waren in de catechismus,  rozenkransen, kerkboekjes ….

Allerlei voorwerpen ter voorbereiding op de Doop, Communie, Vormsel worden besproken…
– Kerk en Zondagschool
In protestantse kerken in Nederland worden kinderen op zondag als voorbereiding op de catechese. Ze kregen er door een ouderling onderricht in godsdienst, zingen van psalmen en praten over godsdienstige onderwerpen zoals Doop, Belijdenis en Avondmaal. Met Kerstmis kregen ze op de Zondagschool een leesboekje van W.G. van der Hulst en een sinaasappel.In de maand maart is het Biddag. Dan is er een viering in de kerk en er wordt dan de zegen gevraagd voor een nieuw seizoen, het nieuwe leven bij plant en dier en vogels en dat alles weer in bloei mag komen op het land.

8. Scheepvaartkist:
Met de pont naar de overkant Perkpolder-Kruiningen, Breskens-Vlissingen, Terneuzen-Hoedekenskerke en genieten van de erwtensoep (snert) en van de broodjes kroket. Met een scheepsbel, kompas en boeglampen om in donker je vaarroute aan te geven en te volgen. Netten werden geboet en gerepareerd. Met jenever, pijp, tabak en speelkaarten brachten de zeelui de avonden aan boord door. Alles voor een reis over de rivieren door Nederland of op zee zit opgeborgen in een loodzware koffer. Als er nog iemand in de groep zit, die gevaren heeft of bij de Schelde in Vlissingen heeft gewerkt, zal van deze kist zeker genieten!

9. Viskoffer:

Op een echte viskoffer zit het loze vissertje (de vrijwilligster) in een regenpak, met laarzen aan en capuchon omhoog met een hengel te vissen in een Kreek. In de tas zit een uitgebreid scala aan vissersbenodigdheden. De heren zullen er zeker van genieten. Ook de dames, want de vis moesten schoongemaakt de pan in!

10. Speelgoedmand:

Bromtol, kleppers, mondharmonica en fluit, juk met emmertjes, treintje, auto’s, knikkers, meccanodoos en nog veel meer kinderspelletjes voor buiten en in huis. Een overvloed aan speelgoed uit de kindertijd van weleer.
Kaarten, zingen en gezelschapsspelletjes bracht indertijd een fijn vermaak in het gezin.

11. Gereedschapskist en ambachten:

Vooral geschikt voor mannen! De blauw metalen gereedschapskist, gevuld met gereedschap voor metaalbewerking, is voor ieder herkenbaar. Het gereedschap in de houten timmerkist was vooral bedoeld voor het timmerwerk en de inhoud van de verfemmer zal zeker ook voor de dames bekend voorkomen! Ieder voorjaar tijdens de grote schoonmaak moest er gekalkt worden.

 
12. Kapperskoffer: kapper en barbier:
Alles, wat er nodig is om te wassen, te knippen en te scheren zit in een kappersemmer opgeborgen.
De emmer stamt nog uit de tijd, dat er nog geen waterleiding in de kapsalon was aangelegd. Wel was er een pomp of regenput. In de jaren 1950 was praktisch ieder huis van water en elektriciteit voorzien.

13. Handwerkmand

In deze mand komen allerlei handwerktechnieken aan bod: breien, haken, borduren, naaien, gympen, kantklossen, frivolité …

Vooral voor een groep dames! Van de ‘nuttige handwerkles’ op school tot het maken van je eigen kleding en die van je kinderen, het eindeloos kousen stoppen en sokken breien (“Kunt u het nog? Wilt u eens proberen?”), het haken van pannenlappen, de knopendoos waar de kinderen graag mee speelden… en de vele gekleurde klosjes garen …

14. Babymand: Kraam- en Babytijd:

De baby wordt in een reismand meegebracht. In het luiermandje zit alles, wat een baby aan
verzorging nodig heeft. Ook aan de doopjurk is gedacht.

Vooral geschikt voor vrouwen: “Kunt u nog luiers vouwen en wilt u de babypop aankleden?”
(Wel even checken of de deelnemers geen nare ervaringen hebben, anders werkt dit averechts!)

15. Axelse Streekdracht:

Samengesteld door ‘Het Warenhuis – Museum Land van Axel’.

Er wordt een vrijwilliger aangekleed in de Axelse streekdracht. Van alle kleding tot en met de prachtige sieraden. Misschien is het goed om van tevoren te vragen wie er nog ‘in dracht’ is geweest, anders is het een presentatie van de dracht, hoe het was in het land van Axel!

16. Poëzie, verhaal en lied:

Een bijeenkomst met een gesprek over de historie van de plaats/dorp waar de bijeenkomst plaats zal vinden.
Een streekverhaal wordt voorgelezen uit: ‘Het spookt in Zeeuws-Vlaanderen’. Er worden gedichten voorgedragen en samen schoolgedichtjes voorgelezen, poëziealbums bekeken en samen poëzieversjes opgezegd.
Er is ook plaats is voor een zelfgemaakt en eventueel opgeschreven gedicht.
Deze bijeenkomst wordt afgesloten met samenzang, geïnspireerd op liedkaarten.

17. Een Muziekbijeenkomst: altijd een groot succes! Deze bijeenkomsten zijn enorm belangrijk voor mensen met dementie, voor wie deelname aan een gesprek
steeds moeizamer gaat verlopen.
Muziek is iets, wat het meest en het langst blijft kleven in het menselijk brein.
Het samen zingen van liedjes van weleer met instrumentale- en/of percussiebegeleiding doet de ogen glinsteren.

De Muziekkoffer is voor Zeeuws-Vlaanderen gevuld met ritme-instrumenten en liedmappen om samen mee te kunnen zingen. Er is een map met:

  • Algemene liederen dl.1 en 2
  • Vakantieliederen dl.1 en 2
  • Populaire liederen
  • Een map met liedjes uit de jaren ‘60-‘70
  • Een Sinterklaasmap waarbij de liedjes verpakt zitten in een Sintverhaal
  • Een Kerstmap met liedjes verpakt in een Kerstvertelling
  • Een Map met Kinderzang- en Kinderspelliedjes.

Seizoensgebonden koffers

18. Wintermand met sneeuwpop en sneeuwballen:

De tafel verandert in een sneeuwtafel met alles erop, wat aan de strenge, koude winters doet herinneren.
Sneeuwpoppen maken, sneeuwballen gevechten, schaatsen, sleetje rijden,
Winterkost: erwtensoep die opgewarmd kan worden op een petroleumstel …

19. Lentemand:

Een opbergbox is gevuld met de Lente.

Voorjaarsbloemen, een groen kleed met een stuk bruin vilt, de akker, waar een kleine tractor op wordt gezet:
het werk op het land gaat weer beginnen: eggen, zaaien, ook de moestuin wordt klaargemaakt om te zaaien en te planten.
De dieren op de boerderij krijgen kleintjes en ‘in mei leggen alle vogels een ei’.
Van zaaigoed, jonge dieren tot en met een vogellokfluitje, klein tuingereedschap en een tuinkabouter.

20. Oranje/Koningsmand:

Veel oudere mensen zijn erg koningsgezind. Deze koffer is vooral aan te raden rond ‘Koninginnedag’:
Koninginnedag vieren betekent de vlag hijsen, aubade (zingen) op het marktplein, met vlaggetjes, slingers, fietsen versieren, samen spelletjes doen op het marktplein zoals zakken lopen, lepelrace en wat nog meer???

21. Strandkist

Alles wat aan de zomer en zon doet herinneren gaat van hand tot hand.
Zonnehoed, zwempak, strandschoentjes, strandzand, schep en zandvormpjes.
Met de Oceandrumkun je de golven horen ruisen …

Een dagje strand: om te voelen in een zak vol zand en schelpen, waar je je handen doorheen kunt halen.
Met kinetisch zand kunnen de deelnemers zelf ‘taartjes bakken’…
Koken: er worden mossels gesneden en kreukels (alikruiken), haantjes en hoentjes (kokkels) geraapt.

Vroeger en zeker na de watersnood in 1953 werd er veel vitaminerijke zeesla (lamsoren) en zeekraal gesneden.

22. Herfstmand:
Deze mand is gevuld met sfeer uit de herfst: herfstvruchten voor mens en dier.
Gedroogde bladeren, spinnen en webben, eikels, kastanjes.
Appels en peren en nog meer herfstvruchten.
Hazen, konijnen, egeltjes, muizen en wellicht ook een kabouter op een paddenstoel met witte stippen?

23. Sint en de cadeautjeszak:
Pietje met een cadeautjeszak gevuld met cadeautjes, maar ook met een roe, het paard, een zakje met wat zout, knechtjes, het boek van Sintereklaas en natuurlijk een zakje met pepernoten. Er worden samen de meest bekende Sinterklaasliedjes gezongen.


24. Kerstmand met Kerstmannetje: Slingers, ballen, kerstversiering, kersttakken  …
De tafel verandert in een kersttafreel.
Het geheel wordt omlijst met een kerstverhaaltje en een kerstlied.